Els síndics presenten tres informes a la Comissió del Parlament
Asset Publisher

Els membres del Ple de la Sindicatura han comparegut aquest matí davant la Comissió del Parlament per presentar tres informes de fiscalització.
Els síndics i síndiques han intervingut a les 10.15 hores per presentar els informes següents, d’acord amb l’ordre del dia de la Comissió:
• Informe 29/2024, relatiu als ajuts a projectes culturals en la modalitat d’aportacions reintegrables i subvencions, exercicis 2018-2022.
• Informe 30/2024, relatiu a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya: parc d’habitatges, exercicis 2021 2022.
• Informe 2/2025, relatiu a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals: contractació, despeses de personal, exercicis 2021 i 2022.
L’informe referent als ajuts que concedeix l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) en la modalitat d’aportacions reintegrables i subvencions l’ha presentat la síndica Anna Tarrach. Entre les observacions més rellevants sobre aquests ajuts, que en el període fiscalitzat van finançar 600 projectes culturals a 131 beneficiaris per un total de 52,91 M€, la síndica ha destacat que “atreuen a un nombre reduït d’empreses” i que el disseny d’aquestes aportacions fa que “el no retorn de la subvenció actuï no només com una cobertura de pèrdues sinó com un assegurament de beneficis”.
La fiscalització sobre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, una auditoria operativa sobre la gestió del parc d’habitatges de la Generalitat en el període 2021-2022, ha estat presentada pel síndic Josep Viñas. L’informe analitza l’administració del parc d’habitatges, que l’exercici 2022 constava de 21.875 habitatges destinats a ús social, des de criteris d’eficàcia, eficiència i economia. El síndic ha destacat que les adjudicacions d’habitatges donen resposta a un 0,32% del volum de sol·licituds d’habitatge social rebudes, i també ha posat en evidència els “recursos financers escassos” de l’Administració per incrementar el nombre d’habitatges d’aquesta tipologia.
Per presentar l’informe referent a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha intervingut la síndica Llum Rodríguez. L’informe és una fiscalització de seguretat limitada sobre les despeses de contractació i de personal de l’ens públic que gestiona la ràdio i la televisió públiques catalanes. Pel que fa a la contractació, la síndica ha exposat que la CCMA va contractar els serveis i subministraments actuant com a poder adjudicador no administració pública, tot i que li era d’aplicació la normativa de contractació pública. Quant a les despeses de personal, ha destacat les deficiències en la Relació de llocs de treball, que no contenia la informació mínima exigida legalment per als diferents llocs de treball, i també altres observacions que es fan a l’informe relatives a les retribucions dels directius i a la seva incorrecta equiparació als càrrecs polítics.
En resposta a les intervencions d’alguns grups parlamentaris, Llum Rodríguez ha defensat que la Sindicatura no ha fet “demagògia ni frivolitat” amb l’informe de fiscalització de la CCMA i ha afegit que no és aspiració de la Sindicatura tenir presència als mitjans sinó “treballar amb independència, amb rigor i aplicant les normes internacionals d’auditoria pública”.


