La síndica Maria Àngels Cabasés presenta al Parlament l’informe sobre la contractació de personal derivada de la covid
Asset Publisher
La Sindicatura de Comptes ha comparegut avui davant la Comissió de la Sindicatura de Comptes al Parlament, amb un únic punt de l’ordre del dia: la presentació de l’informe 20/2023, relatiu a l’Institut Català de la Salut, contractació de personal derivada de la pandèmia de la covid, exercici 2020.
L’informe ha estat presentat per la síndica ponent, Maria Àngels Cabasés, qui en el Ple de la Sindicatura té assignada la fiscalització dels departaments i les entitats del sector sanitari i social.
La síndica ha explicat que l’esclat de la pandèmia de la covid va donar lloc a l’aprovació de mesures excepcionals en matèria de recursos humans i a la contractació per part de l’ICS de personal de reforç als hospitals i centres de salut per atendre les necessitats sobrevingudes.
La incorporació de professionals mitjançant aquestes mesures, concretades en l’aprovació d’un conjunt de normativa excepcional per donar resposta urgent a la situació d’emergència sanitària, “havia de donar compliment als requisits mínims exigits i garantir la idoneïtat i l’adequació de les retribucions satisfetes”, ha afirmat la síndica.
Cabasés ha destacat que l’exercici 2020 l’ICS va signar 21.330 contractes de reforç derivats de la covid, un 20% del total dels formalitzats per l’ICS aquell exercici, per atendre les 171.573 estades hospitalàries amb motiu de la covid. La despesa dels contractes de reforç va ser de 73,86 M€, el 13% de la despesa total.
Això no obstant, la síndica ha subratllat que només 675 dels 21.330 contractes derivats de la covid es van fer d’acord amb la normativa excepcional, que entre altres qüestions habilitava la contractació de personal jubilat i de personal sense acreditació de la titulació o l’especialitat.
Pel que fa als nomenaments de personal estatutari temporal, la síndica ha posat de relleu que en alguns casos es va excedir el termini de sis mesos per als casos de nomenament per excés o acumulació de tasques, i que no es va acreditar de forma homogènia el sistema de selecció.