5/2025 Sistema de contraprestació dels serveis d'atenció hospitalària i especialitzada d'aguts prestats pels centres del SISCAT per compte del CatSalut, exercici 2022
L’informe en 2 minuts
Per què hem fet aquesta fiscalització?
- El sistema sanitari català es configura com un sistema mixt en la provisió de serveis, amb proveïdors de titularitat pública o privada, i amb fórmules de gestió diverses.
- El CatSalut compra serveis sanitaris a les entitats proveïdores que gestionen els centres integrats a la xarxa pública per garantir l’assistència sanitària a la ciutadania.
- La contraprestació de l’atenció hospitalària i especialitzada suposa la part més important de la despesa sanitària total a Catalunya.
- L’objectiu d’aquesta fiscalització ha estat avaluar si el sistema de contraprestació de l’atenció hospitalària s’ajusta als objectius assistencials del CatSalut d’acord amb els principis d’eficàcia, d’eficiència i d’economia.
Quins són els fets i xifres clau?
- La contraprestació s’articula mitjançant dos mecanismes diferenciats: el finançament dels hospitals de l’ICS és fonamentalment pressupostari, i independent del seu volum d’activitat, mentre que el finançament dels hospitals del sector concertat està lligat al volum d’activitat que duen a terme.
- El finançament dels hospitals del sector concertat permet introduir incentius financers a través del sistema de contraprestació, la finalitat dels quals és l’assoliment de certs objectius establerts pel CatSalut, però que s’han d’adequar al Pla de salut de Catalunya.
- El volum de la despesa desplaçada de l’atenció hospitalària d’aguts realitzada i no registrada al pressupost va ser de 1.078,04 M€, l’any 2022.
Què hem observat?
- Manca d’adequació al Pla de salut dels objectius i les finalitats que es persegueixen mitjançant el sistema de contraprestació.
- Incompliments de legalitat en els instruments de relació entre el CatSalut i les entitats: l’ICS manca del preceptiu contracte programa, mentre que les clàusules addicionals als convenis es formalitzen extemporàniament.
- La integració d’hospitals a l’efecte de la compra de serveis no és econòmica.
- La contraprestació no va dotar les entitats d’un finançament adient en temps i quantia.
- Un assoliment desigual dels objectius i un ús ineficient dels recursos públics en el finançament d’algunes intervencions ambulatòries.
Què recomanem?
- Cal revisar si els incentius establerts en la contraprestació de l’atenció hospitalària són coherents amb la planificació estratègica del Govern.
- És necessari que la facturació de l’activitat es faci per cada centre hospitalari del SISCAT, no per agrupacions de centres.
- Cal impulsar un sistema de contraprestació que retribueixi el tipus d’activitat que fa l’hospital més que no pas les seves característiques estructurals.
- És necessari impulsar un sistema de comptabilitat analítica que permeti retribuir l’alta hospitalària segons unes ponderacions basades en costos hospitalaris catalans.
- Cal que la contraprestació dels hospitals gestionats per l’ICS inclogui incentius financers anàlegs als del sector concertat.
Darrera actualització: 09/02/2023